动漫专区 在线 亚洲 欧美

SAFA

Uutiset

23.9.2015

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saa Puukuokka-asuinkerrostalo Jyväskylässä

Palkinnon saajan valitsi säveltäjä Kaija Saariaho

Säveltäjä Kaija Saariaho on valinnut vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Puukuokka-asuinkerrostalon. Jyväskylän Kuokkalaan vuonna 2014 valmistuneen puukerrostalon on suunnitellut arkkitehtitoimisto OOPEAA Office for Peripheral Architecture Seinäjoelta. Puukuokka on kohde, jossa yhdistyvät kohtuuhintainen asuminen, puurakentaminen ja uusien tekniikoiden edistäminen. Tunnustuksen vastaanotti 23. syyskuuta 2015 rakennuksen pääsuunnittelija, arkkitehti Anssi Lassila.

动漫专区 在线 亚洲 欧美”Voittajaksi valitsemassani Puukuokassa yhdistyvät asiat, joita arvostan sekä arkkitehtuurissa että elämässä. Puukuokka on uskalias ja kunnianhimoinen työ, johon sisältyvät uuden rakennusteknologian tutkiminen, ihmisläheisyys sekä pyrkimys ekologisiin ratkaisuihin ja ihmisen elämänlaadun parantamiseen”, Kaija Saariaho perustelee valintaansa.

Saariaho arvioi kaikki viisi palkintoehdokasta kiinnostaviksi, kauniiksi ja tyylikkäiksi rakennuksiksi hyvin tutkittuine ratkaisuineen. Valintaperustelu olikin lopulta kokonaisvaltainen:

”Valitsin rakennuksen, joka intuitiivisesti miellyttää minua ja vastaa pyrkimyksiäni ja arvojani. Vierailu talon asukkaan kodissa, sen viihtyvyys ja akustiikan ylivoimaisuus vakuuttivat minut. Tunsin itsekin intiimin ilmapiirin sisään astuessani. Avaran porraskäytävän suurista ikkunoista avautuu metsämaisema eri suuntiin. Puukuokka oli rakennus, jossa kaikilla aisteillani parhaiten viihdyin.”

Puukuokka on kestävä ratkaisu kohtuuhintaiseen asumiseen

Puukuokka valmistui jyväskyläläiseen Kuokkalan lähiöön vuonna 2014. Kuokkalan keskustassa sijaitsee myös Anssi Lassilan suunnittelema, vuonna 2010 valmistunut Kuokkalan kirkko. Kirkon taakse on suunniteltu kolmen puukerrostalon ryhmä, joista Puukuokka valmistui ensimmäisenä.

”Tavoitteena Puukuokan suunnittelussa oli luoda ison mittakaavan puurakentamiselle tunnistettava muotokieli, jossa kodikkuus ja kokemuksellisuus yhdistyvät kiinnostavalla tavalla. Puukuokan muotokielessä puuta käytetään materiaalina sen parhaita ominaisuuksia korostaen. Rakennus on osa Kuokkalan keskustaa: yhdessä Kkirkon kanssa se rakentaa identiteettiä kaupunginosalle ja luo sille keskipisteen. Pyrkimyksenä on ollut löytää kestävä ja laadukas ratkaisu kohtuuhintaiseen asumiseen”, Anssi Lassila kertoo.

Palkintoehdokkaat valinnut esiraati kuvailee rakennusta seuraavasti:

”Talon rakenteet koostuvat massiivipuusta ja puisista clt-levyistä. Katutilaan päin suuntautuva tumma ulkokuori suojaa korkeammalla sijaitsevaa pihaa luoden korkean rakennuksen syliin ihmisläheisen pihapiirin. Kontrastina ulkopuolen tummalle julkisivulle pihan julkisivu on käsittelemätöntä kuusta ja sitä elävöittävät parvekeulokkeiden sarjat. Asunnot on pinottu kolmeen kahdeksankerroksiseen vyöhykkeeseen, jolloin niiden väliin jää korkea ja valoisa, koko rakennuksen korkuinen aulatila. Ratkaisu tehdä porrashuoneesta puolilämmin on mahdollistanut sen poikkeuksellisen avaran mitoituksen.”

Puukuokka-hankkeen tilaaja oli Lakea Oy ja pääurakoitsija jyväskyläläinen JVR-rakenne Oy.