动漫专区 在线 亚洲 欧美

SAFA

Uutiset

13.10.

SAFAn puheenjohtajan Leena Rossin puhe julkistamistilaisuudessa

动漫专区 在线 亚洲 欧美Hyvät Arkkitehtuurin Finlandia palkinnon ehdokkaiden edustajat, palkintotuomari, entinen pääministeri Paavo Lipponen ja esiraati. Hyvä yleisö, ladies and gentlemen.

Yksityinen arkkitehtoninen tila voi olla ihmisen ja hänen läheistensä oma valinta. Julkiset tilat ovat yhteisöjen valintoja ja siksi sekä prosesseina että tuloksiltaan haasteellisia ja mielenkiintoisia. Arkkitehtuuri kasvaa siitä yhteisöstä, joka sen rakentaa, tilaajan halusta ja tarpeista juuri sellaisiksi, ainutlaatuisiksi rakennuksiksi, joita täällä tänään esitellään. Kun puhumme arkkitehtuurista, on meidän puhuttava siitä, milloin ja missä ihmisten on hyvä olla. Arkkitehtuuri on rakentamisen kulttuurinen ulottuvuus. Arkkitehtuuri elämän ja elämysten laadun korostajana voisi merkitä Suomelle, sen paikkakunnille ja yrityksille paljon enemmän, jos niin vain halutaan.

Suomen Arkkitehtiliiton vuonna 2011 perustaman Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon tarkoitus on lisätä arvostusta luovaa korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä. Palkinnolla halutaan myös herättää laajan yleisön kiinnostus suomalaista arkkitehtuuria kohtaan.
Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään arkkitehdille/arkkitehtiryhmälle merkittävästä uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinnon kohteita ovat arkkitehtonisesti laadukkaat rakennukset, myös pienen mittakaavan rakennukset.Palkinnolla halutaan myös herättää laajan yleisön kiinnostus suomalaista arkkitehtuuria kohtaan. Arkkitehtuurin Finlandia on hyvä uutinen valtakunnalle ja koko kiinteistö- ja rakentamisalalle.
Täällä on tänään koolla neljän korkealuokkaisen arkkitehtuurikohteen eteen työskennelleitä monialaisia ryhmiä. Kiitos teille kaikille yhteisistä ponnistuksistanne. Kiitos myös niille kaupungeille, jotka ovat luoneet kohteiden ympärille paikan hengen jota ilman ei näitä rakennuksia olisi. Niitä ei olisi juuri sellaisina kun ne teille nyt täällä esitellään ja jollaisina ne vielä vuosikymmenien ajan yhä uudelleen eletään. Sillä, mitä kaupungit tahtovat tai jättävät tahtomatta, miten ne toimivat, on suuri merkitys. Yes, it takes a whole Village to raise good architecture.
Kiitos yleisölle, tänään täällä paikan päällä ja yleisölle vastedes näissä eri puolilla Suomea sijaitsevissa rakennuksissa. Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon vuoden 2016 tarina huipentuu. Hyvät kuulijat, olkaa hyvä, yhteisöjen olohuoneissa voi olla paljon hyvää ja ainutlaatuista. Mutta paras voi tänäkin vuonna olla vain yksi.

 


13.10.2016

Katsomo- ja monitoimirakennus Railo saa Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon

动漫专区 在线 亚洲 欧美Paavo Lipponen on valinnut vuoden 2016 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Rovaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennus Railon. Vuonna 2015 Rovaniemen keskustan tuntumaan valmistuneen rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtityöhuone APRT Oy. Tunnustuksen vastaanotti tänään Vanhalla ylioppilastalolla järjestetyssä julkistustilaisuudessa rakennuksen pääsuunnittelija, arkkitehti Aaro Artto.

”Railo kohoaa monumentaalisena kaupungin maamerkiksi. Se istuu täydellisesti Alvar Aallon vuonna 1945 suunnitteleman Poronsarvikaavan alueelle. Rovaniemi alkoi tuolloin nousta tuhkasta ylpeäksi Aalto-kaupungiksi, joka kilpailee Jyväskylän kanssa Suomen Aalto-pääkaupungin asemasta”, Paavo Lipponen arvioi.

”Railo näyttää valtavan korkealta. Huomio kiinnittyy sekä kadunpuolen aaltoilevaan muotoon että teräksisiin, osittain puulla päällystettyihin rakenteisiin. Vaikutelma on ilmavampi kuin olisi betonivaihtoehdossa. Valintani ratkaisi lopulta paikalla kokemani arkkitehtuurielämys. Kävelin kentän poikki ja käännyin katsomaan Railon päänäkymää, katsomoa. Näin muodoltaan täydellisen rakennuksen, ikään kuin antiikin temppeli olisi noussut pohjoisen taivaan alle”, Lipponen perustelee valintaa.

Kineettinen taideteos

Rovaniemen keskuskenttä on jalkapalloseura RoPS:n kotikenttä. Uudesta katsomo- ja monitoimirakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu vuonna 2012, jonka Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy voitti ehdotuksellaan Railo. Suunnitelmassa uusi veistoksellinen katsomo ja lohkaremaiset asuin- ja toimitilarakennukset jättävät väliinsä railomaisen tilan, jonka hahmottuminen odottaa vielä asuinrakennusten toteutumista. Vuonna 2015 valmistunut katsomo alapuolisine tiloineen on kuitenkin muodostunut jo maamerkiksi Poromiehentien varteen.

”Railo on kokonsa puolesta monumentaalirakennus. Katsomon polveileva kannatinrivi elää kuin kineettinen taideteos ohi kuljettaessa – pimeällä valaistuna, päivällä valon ja varjon kompositiona. On juhlavaa istua katsomossa, jonka ylimmiltä riveiltä näkyy jalkapallo-ottelun lisäksi koko kaupunki ja sitä ympäröivä luonnonkaunis vaaramaisema. Kentältä katsottuna värikkäiden istuimien täplittämä katsomo piirtää oman vaaramaisemansa kaupunkiin”, kertoo hankkeen pääsuunnittelija Aaro Artto.

”Rovaniemeläiset halusivat monitoimirakennuksen ja sen he myös saivat. Ollessani valokuvaamassa Railon musiikkiliikuntasalia, oli sykähdyttävää päästä keskelle seniori-ikäisten leidien tanssiharjoitusta. Koululaiset ja vanhemmat harjoittelevat, kuntoilevat, pelaavat tai hiihtävät keskuskentällä ympäri vuoden. Iso hanke pystytettiin lähes paikallisin voimin yhden talven aikana ”, Artto sanoo.

Arkkitehtuuriteko Rovaniemen kaupungilta

Esiraati arvioi, että kohteesta käyty arkkitehtuurikilpailu ja sen tulos on Rovaniemen kaupungilta arkkitehtuuriteko, mikä ilahduttaa niin paikallista jalkapallon ystävää kuin kaupungissa vierailevaa turistia. Rovaniemi on ennestään tunnettu Alvar Aallon suunnittelemista merkkirakennuksista. Uusi urheilukentän monitoimirakennus tuo kaupungin arkkitehtuuritarjontaan tuoreen nykyaikaisen lisän.

动漫专区 在线 亚洲 欧美Railo-hankkeen tilaajat ovat Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy sekä Rovaniemen kaupunki. Rakentamisesta on vastannut Levi-Rakennus Oy.

Neljä kohdetta ehdolla

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen merkittävän uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä. Esiraadin valitsemat palkintoehdokkaat olivat Railon lisäksi Lappeenrannan kaupunginteatteri, Löyly ja Suvelan kappeli.

Esiraatiin kuuluivat tänä vuonna rakennussuunnittelun professori, SOTERA-tutkimusinstituutin johtaja Pirjo Sanaksenaho (esiraadin puheenjohtaja), taiteilijaprofessori Sari Nieminen, Lundén Architecture -toimiston vetäjä Eero Lundén sekä Oulun yliopiston arkkitehtuurin professori ja Arkkitehdit m3 Oy:n osakas Janne Pihlajaniemi. Raadin sihteerinä toimi SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin.

 


 

1.9.2016

Vuoden 2016 Arkkitehtuurin Finlandia palkintoehdokkaat: Lappeenrannan kaupunginteatteri, Löyly, Railo ja Suvelan kappeli

Voittajan valitsee Paavo Lipponen

动漫专区 在线 亚洲 欧美Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon vuonna 2016 kolmatta kertaa. Esiraadin valitsemat finalistit ovat Lappeenrannan kaupunginteatteri, Löyly Helsingin Hernesaaressa, Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo ja Suvelan kappeli Espoossa. Palkinnon saajan valitsee entinen pääministeri Paavo Lipponen. Palkinnon voittaja julkistetaan 13. lokakuuta Helsingissä järjestettävässä tilaisuudessa.

Neljä erityyppistä olohuonetta

Esiraadin puheenjohtaja Pirjo Sanaksenaho luonnehtii ehdokkaita kaupunkilaisten olohuoneiksi, jotka edustavat omaleimaisuutta monipuolisissa käyttötarkoituksissaan ja ympäristöissään.

动漫专区 在线 亚洲 欧美”Valitut ehdokkaat edustavat toiminnoiltaan erityyppisiä uusia rakennuksia ja ne sijaitsevat myös maantieteellisesti Suomen eri osissa. Yhteistä niille on, että ne ovat kaikki ihmisten yhteisiä olohuoneita – seurakuntatoimintaan, urheiluun, kulttuuriin ja vapaa-ajan viettoon liittyviä tiloja. Arkkitehtuurilla on kussakin kohteessa saavutettu kiinnostavuutta ja omaleimaisuutta ympäristössään.”

Lappeenrannan kaupunginteatteri sijaitsee teatterirakennuksille poikkeuksellisesti kauppakeskuksen laajennuksen sisällä. Esiraadin mukaan lähtökohta, jossa iso julkinen rakennus sijaitsee toisen kaupallisen rakennuksen sisällä muodostaa lopulta mielenkiintoisen asetelman uudenlaisen teatterirakennuksen synnylle. Teatterin lämpiö avautuu kauppakeskuksen korkeaan sisäkäytävään. Yleisötilat on käsitelty pelkistetyillä tummilla ja metallihohtoisilla pinnoilla luoden onnistuneen vastakohdan kauppakeskuksen väri- ja informaatiotulvalle. Yksitasoisen teatterin keskiössä tiiviinä pakettina ovat suuret salimaiset tilat. Tilojen elegantti yksinkertaisuus nostaa sen tavanomaisuuden yläpuolelle. Vuonna 2015 valmistuneen teatterin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto ALA (arkkitehdit Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston).

Löyly nousi Hernesaarenrantaan tänä vuonna. Esiraadin mukaan harva yleisölle avoin rakennus Helsingissä hyödyntää sijaintia avomeren äärellä yhtä täysipainoisesti kuin Löyly. Horisontti on läsnä lähes kaikissa sisätiloissa, ja merta pääsee ihailemaan myös rakennuksen katolta. Rakennus on kimpale, jonka puusälejulkisivuissa valo taittuu kauniisti kolmion muotoisten pintojen leikkauskohdissa. Julkisivuissa käytetty puu harmaantuu ajan myötä, jolloin Löylyn voi kaukaa katsoen kuvitella olevan yksi Helsingin saaristoluonnon kallionnyppylöistä. Säleet tarjoavat näkösuojan vähäpukeisille löylyttelijöille, mutta mahdollistavat merinäkymän saunan lauteille. Rakennuksen on suunnitellut Avanto arkkitehdit (arkkitehdit Ville Hara, Anu Puustinen, Antti Westerlund, Hiroko Mori, sekä arkkitehtiopiskelijat Laura Nenonen ja Xiaowen Xu).

Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo ja lohkaremaiset asuin- ja toimitilarakennukset jättävät väliinsä railomaisen tilan, jonka hahmottuminen odottaa vielä asuinrakennusten toteutumista. Rakennus sijaitsee Alvar Aallon suunnitteleman ns. Poronsarvikaavan alueella Rovaniemen keskustan tuntumassa. Katsomo näyttäytyy eri suunnista erilaisena. Suoraan edestä, kentän toiselta laidalta nähtynä se piirtyy sirona ja kevyenä, pilarien varassa seisovana lippana. Parhaimmillaan katsomorakennus on etäältä katsottuna: suurena, veistoksellisena urheilurakennuksena. Esiraadin mukaan uusi urheilukentän monitoimirakennus tuo kaupungin arkkitehtuuritarjontaan tuoreen, nykyaikaisen lisän. Railon on suunnitellut Arkkitehtityöhuone APRT (arkkitehdit Aaro Artto, Teemu Palo, Yrjö Rossi, Hannu Tikka ja Jussi Vakkilainen).

Suvelan kappeli nousee luontevasti alueensa kiintopisteeksi. Osa tiloista on Espoon kaupungin asukaspuiston käytössä. Asukaspuistoa palvelevat muut toiminnot tekevät rakennuksesta eri-ikäisten ihmisten kohtaamispaikan. Rakennus rajaa selkeästi ympäröiviä reittejä ja piha-alueita. Julkisivuiltaan kuparipintainen rakennus nousee juurevasti maasta rakennuksen harjoihin ja tapuliin asti luoden veistoksellisen kokonaisuuden. Pääsalin interiööri on yksinkertaisuudessaan voimakas. Vuonna 2016 valmistuneen kappelin on suunnitellut OOPEAA Office for Peripheral Architecture (arkkitehdit Anssi Lassila, Iida Hedberg)

 

动漫专区 在线 亚洲 欧美———————————————————————————————–

 

28.6.2016

Paavo Lipponen valitsee Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajan  

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää seuraavan Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon lokakuussa 2016. Palkinnon saajan valitsee entinen pääministeri Paavo Lipponen. Palkintoehdokkaat julkistetaan elo-syyskuussa ja voittaja 13. lokakuuta Helsingissä järjestettävässä tilaisuudessa.

Paavo Lipposen pääministeriaikana vuonna 1998 valmistui Suomen ensimmäinen arkkitehtuuripoliittinen ohjelma. Hänen hallituksensa edisti puurakentamista, esimerkkeinä Lahden Sibeliustalo ja Euroopan metsäinstituutin päärakennus Joensuussa. Lisäksi kansainvälisen ympäristökulttuurin, nykyarkkitehtuurin, tuotesuunnittelun ja alan tutkimuksen ja koulutuksen keskustelufoorumi Alvar Aalto -akatemia perustettiin Paavo Lipposen aloitteesta. Nykyisin Lipponen toimii erityisesti rakennetun kulttuuriperinnön suojelemiseksi.

动漫专区 在线 亚洲 欧美Arkkitehtuuri on ohjannut myös vapaa-ajan harrastamista.

”Pääharrastukseni on arkkitehtuuri. Syvä kiinnostus erityisesti barokin aikakauden arkkitehtuuriin on vienyt matkoille Euroopan vanhoihin pääkaupunkeihin”, Lipponen kertoo.

动漫专区 在线 亚洲 欧美1980-luvulla Lipponen osallistui Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenenä aktiivisesti keskusteluun Helsingin keskustan, etenkin Töölönlahden kehittämisestä.

动漫专区 在线 亚洲 欧美”Mielestäni aluetta oli rakennettava siten, että syntyy intiimejä aukioita Camillo Sitten ajattelun pohjalta”, Lipponen sanoo.

Esiraati valitsee finalistikohteet

 Tänä vuonna esiraadin puheenjohtaja on rakennussuunnittelun professori, SOTERA-tutkimusinstituutin johtaja Pirjo Sanaksenaho. Lisäksi hän on osakkaana Sanaksenaho Arkkitehdit Oy:ssä. Muut raadin jäsenet ovat arkkitehtuurin taiteilijaprofessori Sari Nieminen, Lundén Architecture –toimiston vetäjä Eero Lundén sekä Oulun yliopiston arkkitehtuurin professori ja Arkkitehdit m3 Oy:n osakas Janne Pihlajaniemi. Raadin sihteerinä toimii SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin.

动漫专区 在线 亚洲 欧美Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon valitsijaksi valitaan vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Tuomari tekee valinnan esiraadin valitsemien 3-5 kohteen joukosta. Palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen merkittävän uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Ehdokkaat julkistetaan elo-syyskuussa.